Voedselbos Haarzuilens, een ecologische wijze van voedselproductie
Hoge natuurwaarden combineren met een duurzame voedselproductie. Dat is het doel van Jan Degenaar en Maarten Schrama, die een aantal jaren geleden zijn gestart met het voedselbos Haarzuilens. Op ruim vijf hectare rivierklei hebben ze een veelheid aan noten, fruit, bessen en kruiden geplant. Doel is een gezond ecosysteem waar je een groot deel van het jaar uit kunt oogsten. En waar een grote diversiteit aan insecten, vogels en zoogdieren voorkomt. Ze bieden oogsters een jaarabonnement aan. Deze oogsters kunnen een jaar lang, op ieder moment, de oogst plukken die dan voor handen is. Eén keer per maand verzorgen ze een gezamenlijke activiteit. Er wordt verzamelt bij de werkschuur en Jan en Maarten doen een rondje langs de plekken waar op dat moment te oogsten is. Er wordt geproefd van bloemetjes en blaadjes. De deelnemers verwerken dat tot allerlei heerlijkheden, die na het rondje worden geproefd.
Bekijk de documentaire
en het bijzondere verhaal van
- Titel: Voedselbos Haarzuilens, een ecologische wijze van voedselproductie
- Duur: 7:16
- Datum: 17 juli 2021
- Locatie: Haarzuilens
- Gemaakt door: Pieter Klein en camera werk Frank-Jan Kat